Posted on

Како да ја подобрите непријатноста во грбот, зглобовите и воопшто здравјето при работење на компјутер?

Оние што поминуваат голем број часови пред компјутер, знаат за болките во грбот или зглобовите. Овие болки стануваат сè почести бидејќи компјутерите секојдневно се користат во речиси сите работни околини. Болката во зглобовите започнува со вкочанетост или пецкање и ескалира до силна болка. Но, постојат начини за подобрување на оваа состојба. Ако често чувствувате болки при работа на вашиот компјутер/лап топ, еве како можете да започнете да ја подобрувате непријатноста на зглобовите и грбот.

Правилно држење на телото

Да, постои правилен начин на седење кога се наоѓате пред вашиот компјутер. За различка од генералното верување дека треба да седите целосно исправено, всушност треба да се потпирате малку наназад на столот. Вашите нозе треба да ја допираат земјата и колената да ви бидат свиткани под агол од околу 90 степени. 

Осигурете се дека тастатурата е поставена правилно

Тастатурата треба да биде поставена на рамна површина што е ниво на лактот. Ова ќе помогне да се осигурате дека зглобовите не се на работ на вашата работна маса и дека не мора да го свиткате зглобот за да стигнете до тастатурата.

Наместете ја тастатурата поблизу до вас, за да не се најдете во ситуација како ги потпирате рацете на вашата работна маса, затоа што тоа предизвикува дополнителен напор за вашите зглобови. Со внимавање на положбата на зглобот, ќе можете да ја ублажите вашата непријатност.

Направете пауза 

За да ги намалите болките во зглобовите од пишување, треба да правите најмалку четири кратки паузи од пишување/куцање и тоа на секој час, за да не ги изморите вашите раце. Ние знаеме дека сте зафатени и сакате да завршите со работата побрзо, но можете да ги искористите овие паузи да направите други задачи за кои не е потребен компјутер.

Додека ги правите потребните паузи, тргнете се подалеку од вашиот компјутер за да ви ги одморат и очите.

Започнете со подобрување на „здравјето” на зглобовите 

Следејќи ги советите погоре, ќе почувствувате подобрување на непријатноста во вашиот грб и зглобови и ќе избегнете посета на доктор. Некои дополнителни работи што треба да ги имате на ум вклучуваат користење на држачи за монитор, кои се прилагодливи на висината која е најсоодветна за вас и за потребите на работата, како и стоечко биро, кое овозможува прилагодување на висината и кое исто така може да ви помогне да го одржите доброто држење на телото и да ја намалите болката во рацете од пишување/ пишување на тастатура.

Во нашата е-продавница можат да се најдат дел од овие ергономски производи кои ќе ви помогнат да го подобрите вашето држење на телото, да ја олесните непријатноста во зглобовите и да го подобрите вашиот севкупен квалитет на живот.